Kommersialiseringen av Kahlo, nu i Malmö
Utställare utan konstnärliga ambitioner fortsätter att slå mynt av den mexikanska konstnären Frida Kahlo.
Huka er i bänkarna, för nu laddar de om! Företaget Julius Production återkommer i februari till Amiralen efter 2023 års moraliskt högst tvivelaktiga ”The mystery of Banksy”.
Denna gång är det dags för Frida Kahlo, kvinnan vars ansikte är vår tids vanligaste kylskåpsmagnet. Det finns inte en gatumarknad i hela världen som inte säljer sweatshop-tillverkade nylonstrumpor med hennes porträtt. Tala om kommersiellt gångbart.
Den mexikanska målaren Frida Kahlo är vida känd långt utanför snäva konstkretsar, inte minst för sina ikoniska självporträtt. Hon har blivit projektionsyta för den sorts förvrängda kvasifeminism, som gillar, eh … ”starka kvinnor”. Utöver stirrande ögon, konstfärdiga frisyrer och exotiska smycken förknippas hon med olycklig kärlek till en otrogen make och förlorade graviditeter. Ett vida loca, ett vilt liv!
När Emelie Löfmark på Julius Production säger att utställningen ”fångar in den häftiga historien om henne som person” – och sedan lägger till ”men också hennes fantastiska konst” är det symptomatiskt.
Kahlo är en häftig person, som liksom mest råkade vara konstnär. Nåväl. Detta jippo, som helt saknar konsthistorisk ambition, kommer knappast dryfta de problematiska dimensionerna i populärkulturell helgonförklaring.
De märkligaste lögnerna och ”alternativa fakta” handlar om Frida Kahlos många påstådda missfall. I själva verket var dessa högst avsiktliga men olagliga aborter, utförda i tyst samförstånd med konstnärens läkare.
Skulle hon, yrkesverksam kvinna och vänsterradikal, längta efter att uppfylla sin tids ultrakonservativa, katolskt formulerade kvinnoroll som en fruktsam matrona?
Naturligtvis inte. Ändå har lögnen om Frida Kahlos ofrivilliga barnlöshet upprepats i decennier, som ett särartsfeministiskt mantra. Varför? Ja, det är förmodligen ytterligare en diskussion vi inte alls kommer bli upplysta om på utställningens många förföriskt blinkande led-väggar.
Texten publicerades ursprungligen i Sydsvenskan i november 2024.
För en djupare diskussion om kommersialsering och geschäft i konstvärlden, lyssna gärna på inslaget om The Mystery of Banksy som SR P1 gjorde 2023 och där jag medverkar.
För ännu mer om Frida Kahlo - läs gärna den här essän här på Substack, också av mig.